Yaşam mücadelesi ile yükselme çabası arasında gidip geliyorum. Bazen temel ihtiyaçlarımı karşılarken zorlanıyorum. Bazen modern yaşamın içindeyim. Gelir kaynağının azalması ve değer kaybı stres yaratıyor. Kötü alışkanlıklar sahibi olmak istemiyorum. İnsanı bir yere de götürdüğü yok. Alternatif ve zararsız stres atma yolları var. Oyunlar, spor, sanat ve tespih çekmek gibi. Orta okul yıllarında bir arkadaşım siyah beyaz renklerde bir tespih hediye etti. Elime yapıştı. Uzun süre kullandım. Bir ara kaybettim. Beraberinde alışkanlık da unutuldu.
İş arkadaşımın tespih sattığını öğrendim. Çantasından bir tespih çıkardı. İri taneli, yarı saydam, on yedili efe tespih. Maskot tespih de diyorlarmış. Elime oturdu. Çekerken çıkardığı tok ses çok rahatlatıcı geldi. Eski günleri anımsattı. Babam yıllardır tespih kullanır. Biraz gösterişli olduğu için ona hediye ettim. Babamın ağaçtan efe tespihini aldım. Çekile çekile, koyu kahve kestane rengini almış. O tespihi çektikçe yaşanmışlıklar aklıma geliyor. Dertler elimden akıp gidiyor. Manevi değeri yüksek olduğundan, kaybolma riskine karşı kendime tespih almaya karar verdim.
Telefonumun mikrofonu bozulmuştu. Çankaya’da servise verdim. Tamir sürecini beklerken Kemeraltı’nda tespihcilere uğradım. Hisarönü’nde bir çok dükkan var. Yapay malzemeleri sevmiyorum. Kehribar çok seviliyor. Benim favorim ağaç tespihler. Zamanla renk değiştirmesi ve insanla birlikte yaşlanması, tam bir yol arkadaşı. İri taneli andız ağacı hem ekonomik hem doğal bir tespih. Bir tane bordo renkli olanından aldım. Doğal yapısı, çekerken ele masaj yapıyor. Biraz zeytin yağı ile besleyip, akıcı bir çekim sağladım.
Ruh haline göre farklı tespihler bulundurmak iyi bir yol. Yol arkadaşımda olsa biraz özlemek gerek. İkinci tespihimi almaya karar verdim. İnternet mağazasından ağaç tespihler kategorisinde modellere bakıyorum. Genellikle uygun fiyatlı tespihlere, gümüş imame veya farklı eklemeler ile fiyatı arttırmaya çalışmışlar. Şimşir ağacı, küre kesim doğal desenli bir tespihi beğendim. “Kel başa şimşir tarak.” Atasözünün etkisiyle ikinci ağaç tespihimi almış oldum. Şimşir; dayanıklı, sert ve parlak yapısı nedeniyle, eskiden bu yana kullanılmıştır.
Yazıda anlattığım tespihleri fotoğrafladım. Baktıkça insana huzur veren sanatlar. Ustanın elinden çıkmış birer çocuklar. Benimle birlikte büyüyecekler.
Tespih dünyasını araştırdıkça ilginç bilgiler öğrendim. Tanelerin dar ve geniş delikli taraflarının olması dizimde dikkat edilecek noktalardan. İpi önce geniş delikten geçirmek, çekimi kolaylaştıran yöntem. Sistemli dizim yöntemi. İmameden sonrasında ipi burgu halinde, yedek tanelerden geçirip, düğüm sonlandırıcı da bitirmek. Ara sıra; badem, ceviz ve zeytin yağı gibi yağlarla tespihi beslemek. Bunların hiç birisi kural değil, tercih meselesi. Tespihin üretildiği malzemenin cinsi, değerini belirlemede ikinci planda kalıyor. Uzun yıllar çekilmiş, rengi olgunlaşmış ve sesi oturmuş bir tespih paha biçilemiyor.
Görsel Kaynakları
1. Görsel: https://www.logdefteri.com/wp-content/uploads/2021/11/AndizTespih.jpg
2. Görsel: https://www.logdefteri.com/wp-content/uploads/2021/11/SimsirTespih.jpg