Zemin Hazırlama
Önce ihtiyaçlar yaratılır, sonra çözümler aranır.
Büyükşehirde yaşamak, kısıtlı zaman ve diğer gereklilikler. İnsan zamandan ve mekandan bağımsız olmayı aramıştır. İcatlar ve yenilikler, özgürleştiriyor. İstediğim zaman bir araca binip, oradan uzaklaşmak veya markete gitmek. Fark etmiyor. Kafamda oluşturduğum yol haritasında, sıra otomobil almaya gelmişti. Çoğu insana göre, geç alınmış bir karar. Aslında fırsatlar vardı. Benim, üzerine eğildiğim bir konu değildi. Şartların olgunlaşması gerekiyordu. Birikimlerim ile bir şeyler yapmaya çalıştığımda; on beş yaşlarında, yüksek kilometre ve bana sorun çıkaracak bir araç alabilirdim. Hedefi, kredi ile yükselttim. Model olarak yeni sayılacak, fazla yıpranmamış ve uzun yıllar idare edecek bir sedan arayışına başladım. Ekonomik, atak ve geniş hacimli olmalı. Bu kriterleri sağlayan araç bulmak zor. Beklentiyi biraz arttırınca, fiyatlar uçuşa geçiyor. Kardeşimin tavsiyesi üzerine, C-elysee‘de yoğunlaştım.
Aradığımı Buldum
23 Mayıs 2021 Pazar günü ikinci el sitelerini alt üst ediyorum. Düşük kilometreden, yükseğe doğru bir filtre kullanıyorum. Açıklama kısımları benim için önemli olmuştur. Potansiyel müşterisini daha alış veriş yapmadan, “açıklamada döven“. Şunlar aramasın, bunlar sormasın, işinize gelirse… Tarzında üslup kullanımı bana itici gelmiştir. İdeal açıklama, yorum katılmadan ve sade olmalıdır. Fikir yürütmeyi, müşteriye bırakmak gerek. Fiyatı normal seviyede ve net açıklamalı bir ilanı gördüm. Satıcı ile iletişime geçtim. Pazartesi sabahı buluşup, alış verişi yapacağız. Kardeşimi de yanıma aldım. Sabahın köründe, heyecanla araç sahibinin evinin önüne gittik. Buluşma saatinden bir saat erken geldiğimizden, insanları uyandırmamak için sessizce evin önünde ki aracı incelemeye başladık. Gerçekten, temiz ve diri duran bir araçtı. İlk gözümüze çarpan, lastiklerin biraz yıpranmış oluşuydu. Satıcı abimiz uyanmış, aşağı indi. Emekliliğine gün sayan bir memur. Samimi ve dürüst tavrı, bu zamanda bulunmayan özellikler. Pazarlıklar, sorular ve cevaplar derken; yarım saate yakın konuşuldu. Ciddi alıcı olduğumuzu karşı tarafa hissettirdik. Kurumsal bir ekspertize aracı götürdük. En üstün bir altı, detaylı inceleme içeren paketi seçtim. Ne olur ne olmaz! Adamlar ortalama kırk beş dakika incelediler. Ufak tefek şeyler dışında, büyük bir sorun çıkmadı. En yakın noterin yolunu tuttuk. 24 Mayıs 2021 öğlen olmadan, aracı satın almış oldum.
Şimdi Ne Yapacağım?
Araca alışma sürecini geçtim. Paraların suyunu çekmesiyle birlikte, bir ay kullanımdan sonra yapılacaklar listemi uygulamaya başladım.
Satıcı, bakımlarını yeni yaptırdım demişti. Yine de içimin rahat olması için, yetkili bir servise randevu aldım. Yağ, antifriz, filtreler, conta, balata ve disklerin değişimini yaptırdım. Frenleme yapınca gelen metal sürtme sesi kesildi. Bakım işi bitince, lastikçiye geçtim. Üzerinde orijinal GoodYear lastikler vardı. Biraz yıpranmış olsalar da daha giderdi. Güvenliğe önem verdiğim için yine aynı ölçülerde (185/65/15) GoodYear lastikler taktırdım. Rot-balans ayarı da yapıldı. Araç fabrikadan çıktığı ilk günkü hali gibiydi. Yol tutuşu ve fren mesafesi inanılmaz iyileşti. Gerekli masraflardan kaçamıyorum. Gönül rahatlığıyla işime, yoluma gidebilirim.
Her Araçta Bulunması Gerekenler
Sürücü olmak, sadece aracı kullanmak değildir. Acil durumlarda, temel işleri kendi başına yapabilmektir. Araç sürekli temiz ve bakımlı olmalı. Gerekli aletler, bagajda hazır tutulmalı. Deneyimli arkadaşlarıma sorarak oluşturduğum, “Her Araçta Bulunması Gerekenler” listesini yaptım. Bunların bir kısmı yasal zorunluluk, bir kısmı da ihtiyaç duyulacak aletler. Listeyi yavaş yavaş tamamladım. Abartıdan uzak, gerçek bir liste. Aracıyla uğraşmayı sevenlerin, evinde veya garajında araç dolabı olduğunu biliyorum. Aletleri ve yedek malzemeleri burada saklarlar. Aşağıda ki ürünleri seçerken, kendini kanıtlamış ünlü markalar almaya özen gösterin.
İşte Hayat Kurtaran Liste
- İlk yardım çantası ve yangın söndürücü.
- Lastik şişirme pompası, kriko, yedek lastik veya lastik tamir kiti.
- Bijon anahtarı, kargaburun, yan keski, pense, tornavida vb. aletler.
- Yedek silecekler.
- Akü takviye kablosu.
- Cilalı oto şampuanı, kurulama bezi, jant-balata temizleyici, sünger.
- Mevsime göre sabunlu veya antifrizli cam silecek suyu.
- Ön cam için güneşlik.
- Telefon tutucu aparat.
Aracımı Yıkamak Keyif Veriyor
On beş günde bir yıkamak, bana göre normal. Aracın bulunduğu ortam; kapalı garaj veya şantiye yanı gibi durumlar süreyi etkiliyor. Gölge ve rahat edebileceğim bir yer olursa saatler hızlı geçiyor. Nasıl yıkıyorum? Sorusunun cevabı; “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.” Atasözüyle başlamak istiyorum. Benim tarzım şöyle: Önce aracın üzerindeki tozları normal bahçe hortumu suyuyla alıyorum. Yer yer tazyik, yer yer yağmurlama şeklinde. Yarım kova su içerisine biraz cilalı oto şampuanı koyup köpürtüyorum. Kovaya daldırdığım süngeri, aracın üzerinde fazla bastırmadan gezdiriyorum. Yukarıdan aşağı kuralı ile her yerini köpüklüyorum. Durulama işleminden sonra, özel çizmeyen kurulama havlu bezleri ile su ve köpük kalıntılarını alıyorum. Sonuç mükemmel. İç kısımları ise, araç içi temizle spreyi ile çizmeyen bezle siliyorum. Mükemmel temizlik ve huzur bir arada. Tabi temizliğin hemen arkasından bir kuş, her şeyi mahvedebiliyor. Canları sağ olsun. Yine sileriz.
Görsel Kaynakları
- Orta Bölüm Görsel: https://pixabay.com/photos/workshop-aks-measured-track-set-3758513/
- Son Bölüm Görsel: https://pixabay.com/photos/car-wash-garage-cleaning-auto-5201683/