Site Açmadan Önce Bunları Öğrenmekten Zarar Gelmez.
Blogger
Herkes gibi, bende ilk olarak Blogger ile başladım. 1999 yılında hizmete sunulduğunu düşünürsek, ilk tercih olmasının geçmişe dayandığı ortada. Google‘ın ücretsiz olarak insanların hizmetine açtığı blogger.com üzerinden, blogadiniz.blogspot.com şeklinde site açabiliyorsunuz. İlk çıktığı yıllarda bu domain adı normal karşılansa da, günümüzde ciddi görülmüyor. Blog yazanlara Blogger denilmesi, çelik tencereye Emsan denilmesi gibi kalıplaşmış bir durum. Sunduğu avantajlar gözardı edilemez. Tamamiyle ücretsiz oluşu, Google güvenliği çerçevesinde barınması, reklam geliri elde edilebilir olması, gibi sıralanabilir. Muhteşem Blogspot siteleri de var. Biraz kodlama bilgisi ile kısıtlı imkanlar değerlendirebilir. Yönetici panelinde, az sayıda tema ve yetersiz ek özellikleri elimizi biraz bağlıyor. Bir domain alıp Blogspot’a yönlendirerek kullanım, profesyonel görünüm için ilk adımlardan olabilir. Ara sıra yazılar yazan, ticari beklentisi olmayan kişiler için yeterli olacaktır.
WordPress
Ücretsiz site açma imkanı sunan, wordpress.com üzerinden blogadiniz.wordpress.com şeklinde açılabiliyor. Blogger’a alternatif olarak değerlendirilebilir. Sıçrama yapmak için yetersiz. Burada, bahsetmek istediğim; bir domain ve host üzerinde wordpress çalışan site kurmak. Bir beklentiniz olmasa da, işi profesyonelliğe dökmek isteyebilirsiniz. Kendinize ait bir sitenizin olması, istediğiniz şekli verme özgürlüğü getiriyor. WordPress’in sunucu üzerinde çalışan yazılımı sürekli güncelleniyor. Çok sayıda eklenti ve tema desteği de görmezden gelemeyiz. Bir domain ve host masrafını göze alarak işe girişmeyi unutmayın. 8 Dolar’a domain, 15 dolara da host aldığınızı düşünürsek, her yıl bunu ödemeniz gerekiyor. Daha ucuz yollu domain uzantıları ve hostlar var. Kalite ve sürdürülebilirlik açısında çokta aşağı inmemek lazım. Düzenli içerik girenler, ileride işleri büyütmeyi planlayanlar, arama motorlarında yukarıda çıkmak isteyenler bu tercihe geçiyor.
Domain Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Domain sizi tanımlayan internet ortamındaki adınız olacak. Açmayı düşündüğünüz sitenin içeriği ile de bağlantılı olması gerekli. Kişisel blog tarzında olacaksa, ilk tercih ad-soyad.com şeklinde oluyor. Tabi ki şart değil. Lakabınızı da kullanabilirsiniz. Ticari amaçlar ile açılıyor ise, firma-şirket adı araştırılmalı. Aynı isimli başka şirketler olabilir. İleride başınızı ağrıtacak isimlerden uzak durmak lazım. Zaten ticari bir girişim ise profesyonel olarak bu işi yapanlardan yardım alınıyor. Çok uzun domain isimlerinden kaçının. Akılda kalıcılık için kısa ve dile dolaşmayan bir isim bulmak mantıklı. Günümüzde domain bulmak zorlaştı. Domain ticareti yapanlar, ileride değerlenir yaklaşımıyla çok sayıda domainin alıp kenara koyuyorlar. Bu işten iyi para kazananlar, olmadı değil. Özellikle zamanında büyük şirketlerin adlarını alanlar, büyük paralara domainleri satıyorlar. Eğer istediğiniz domaini bulamıyorsanız, İki dilin karışımından faydalanabilirsiniz. Örneğin: logdefteri.com 🙂 Domainler genelde bir yıllık kiralanır. Uzun ömürlü bir proje düşünüyorsanız, peşinen iki yıl veya üç yıllık almanız arama motorlarında dikkate alınmanızı arttırıyor.
Host Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sitenizin yaşayacağı bilgisayar sunucusu, en önemli nokta. Host aslında satın aldığımız bir şey değil. Bir sunucunun, küçük bir bölümünü kiralamış oluyoruz. Bir çok yerli yabancı hosting firması var. WordPress üzerine kurulu site açılacaksa, WordPress uyumlu paket seçmek daha faydalı. Fiyat olarak piyasa ortalamasının çok altında yerlere güvenmek, piyango oynamaktan farksız. Kötü host tam bir baş belasıdır. Siteniz sık sık offline olabilir. Veritabanı kayıpları yaşanabilir. Destek istediğinizde yapıcı cevaplar gelmez. Ücreti peşin ödendiği için hemen başka yere geçmekte düşündürür. Burada firma adı vermek doğru olmaz. Araştırdığınızda herkesin farklı şeyler söylediğini göreceksiniz. Sektörün lider markalarına bile, “çöp” diyenler var. Referanslara bakmak iyi gelebilir. Yurt içi veya yurt dışı olması bence çok önemli değil. Türkiye’nin dış hatlar ile bağlantısı eskiye göre gelişim gösterdi. Hatta bazen avantaj olduğunu bile gördüm. Tüm ülkede sorun yaşanırken siteniz çalışabilir. Ticari site için yurt içi daha mantıklı, hız ve destek açısından kolaylık sağlayabilir. Bazı host paketlerinde ücretsiz SSL desteği var. Bu iyi bir avantaj. Hostta yerleşik SSL sertifikasının oluşu sizi ek masraftan kurtarabilir.
Yedekleme Olmazsa Olmaz.
Bir çok firma otomatik yedekleme hizmeti sunuyor. Yinede tam güvenemeyiz. Düzenli olarak elle yedek almak kurtarıcıdır. cPanel’den FTP ve veritabanı yedeğinizi düzenli olarak bilgisayarına indirin. Hatta başka güvenli yerlere, yedekleri arşivleyin. FTP yedekleme için FilaZilla, CyberDuck, FireFTP, Flash FXP gibi programları kullanabilirsiniz.
Özel E-Mail Adresinizi Oluşturun.
Bir site sahibi olarak; gmail, hotmail, outlook gibi mailleri kullanmak olmaz. Web sitesi yöneticisi olarak, profesyonel görünüm için özel mail adresi oluşturmak gerek. Yılların mail markaları insanlığa ücretsiz hizmet veriyor. Çoğu yerde telefon numarasından önce, başvuruyoruz. Ancak sitenin iletişim kısmında profesyonel görünüm için yetersiz. Hosting paketinizde büyük ihtimal birden fazla mail açma izniniz olacak. yonetici@siteadresi.com benzeri mail’i cPanel‘den oluşturabilirsiniz. Örneğin: info@logdefteri.com gibi.
Mobil Uyumlu Olun.
Analiz uygulamalarından baktığınızda göreceksiniz, ziyaretçilerinizin çoğu mobil (cep telefonu) kullanıcıları olabilir. Sitede ki tema, icon ve resim seçimlerini mobil uyumlu tercih edin. Farklı çözünürlüklerde sitenin nasıl göründüğüne bakın. Her kullanıcının, sizin bilgisayarınızda gördüğünüz gibi göremeyeceğini unutmayın.
Fikirlerinizi Hayata Geçirmekten Çekinmeyin.
Zamanında bir çok forum, site, blog vb. açmış veya kapatmış birisi olarak girişimden çekinmedim. “Bu tutmaz. Boşa vakit kaybı.” gibi söylemlere kulak asmayın. Kafanızda tasarladığınız şeye inanıyorsanız, uygulamaya geçin. Bir çok aksaklık yaşadım. Veritabanım şişti. 🙂 Hosting şirketi: “Siteniz çok işlemci kullanıyor. Üst pakete geçin, yoksa kapatırız.” bile dedi. Siber saldırılara uğradık. Ana sayfamıza “Kurtlar Vadisi” müziği eşliğinde kapak koydular. Büyüdükçe, rakiplerimiz de büyüdü. Şimdi onlar yok oldu. Biz varız. Postamı da koyarım. 🙂 Sinirlenip saldırmayın ha! Fakiriz host’umuz küçük! 🙂
Hatırlatma: Yazıda kullanılan marka, model veya isimler örnek vermek amacıyla kullanılmıştır. Herhangi bir ürüne yönlendirme veya reklam amaçlı içerik yoktur.
Kaynaklar
1. Görsel Kaynağı: https://pixabay.com/photos/touch-screen-mobile-phone-ipad-1023966/
2. Görsel Kaynağı: https://pixabay.com/photos/woman-people-coffee-portrait-3083379/
Blogger: https://www.blogger.com/
WordPress: https://wordpress.com/tr/
FileZilla: https://filezilla-project.org/