İçeriğe geç

Savaş Meydanı Değil Battlefield

Toprak Zeminde Tank

Bu yazıda: Battlefield tarihinde neler yaşanmış? Battlefield nedir? Felsefesi nedir? Teknolojik değişimi nasıldır? Gelecekte nasıl olmalıdır? Sorularına cevap bulabilirsiniz.

Battlefield İle Tanışmam

Tüplü monitörlü ve çift çekirdekli bilgisayarım ile bir çok keşif yaptığım yıllar. Popüler oyunlardan sıkılmıştım. Farklı ve eğlenceli arayışlar içindeyken, kardeşimin arkadaşı Hakan; “Bende Battlefield var. Size de getireyim dedi.”

“İyi olur, bi bakarız dedik.” Altı tane CD’den oluşan oyunu getirdi. O zamanlar iki CD’lik oyuna büyük derken, bunu görünce şaşırdık. Yüklemesi de normal olarak uzun sürdü.

Vietnam savaşını konu alıyordu. Amerika ve Vietnam olarak iki takım karşılaşıyor. O dönemin silahları ve araçları vardı. “M4 Shermen tankı, AH-1G HueyCobra helikopteri gibi efsaneleşmiş araçlar.” Conquest modunda altmış dört kişilik haritalarda kıyasıya mücadele ediliyor. Tek başına, tank veya uçak oyunları vardı. Ancak, piyade ve araçların birlikte oynandığı ilk oyundu. Belki de benzerleri vardı, ama benim hatırladığım ilk oyun.

Yenilik İstiyorum

Bir süre sonra eski savaş temasından sıkıldım. Battlefield 2‘ nin çıktığını duydum. Bir an önce denemek için sabırsızlanıyordum. Tekli oyuncu modu önceki oyunlara sadık kalınarak yapılmış. Modern içerikle hazırlanmış. F-35 bile vardı. 2005 yılında çıkış yapmış, bir oyun için oldukça yenilikçi. Vietnam’dan daha fazla keyif aldım. Çoklu oyunculu modu, ciddi oyuncu kitlesine sahipti. Profesyonel sinematik çekimler bile yapılıyordu. Bu arada kaçırdığım 1942 ve 2142‘yide aradan çıkardım.

Devrimin Adı: Bad Company 2

2009 yılının son döneminde duyurulan oyun, 2010 Mart ayında çıktı. Hiç unutmam. Dolar bir lira civarı olduğundan, yurt dışı ile aynı birim fiyata, kutulu versiyonu aldım. İşe gittiğim için, stok biter korkusuyla; kardeşim Macit’e aldırdım.

Üst düzey yıkılabilirliğe ve grafiklerine sahip, devrimsel bir oyundu. Frostbite oyun motoru ile tanıştık. Haritada ki bir çok bina, dümdüz edilebiliyordu. Yeni, Rush modu geldi. M-Com adı verilen bilgisayarı koruyor veya kuruyorduk. Bu oyunda uçak yoktu. Kara savaşı ve takım dayanışması ön planda tutulmuştu. Yeniliklerden biri de hikaye modu oldu. Farklı özellikleri olan askerlerden oluşan manga (Squad) ile belirli görevleri yaptık.

Bugüne kadar Battlefield, Türk oyuncular tarafından pek bilinmiyordu. Fiyat avantajı ve gelişen internet ile bilinirliği arttı. Topluluklar (Clan), siteler kuruldu. BattlefieldTurkey.Com çatısı altında bir çok maçlar ve rehberler yapıldı. Forumlarında bir çok oyuncu sorunlarına çözüm buluyordu.

Modern Savaşa Doyamadık

Satış rakamları gösteriyor ki, oyuncular modern savaşı seviyor. Bu yolda ilerleyen yapımcı DICE, devam diyor. Battlefield 3 ve 4 ile Bad Company ruhundan sıyrılıp, büyük ölçekli savaşlara devam ediyoruz. Özellikle Battlefield 4, 2014 yılında çıkış yapmasına rağmen, hala yoğun kitleye sahip. Bazı indirimler ve ücretsiz dağıtımlar etkili olmuş olabilir. Commander (Komutan) özelliği, hediye içeren çantalar gibi yenilikler ile tanıştık. Özellikle Battlefield 4, kolay oynanışı ve Revulation adı verilen etkileşim sistemi ile çok sevildi. Şangay haritasında koca gökdelenin nasıl yıkıldığı hala gözümün önünde.

Battlefield Hardline ile farklı bir tema gördük. Suçlu-polis çekişmesini yansıtmaya çalıştılar. Meydan savaşı felsefesinde olan bir oyuna, doğal olarak oturmadı. Hızlı oynanışı ve farklı vuruş hissi ile pek tutmadı. Yeni oyun çıkana kadar, Legandery level’e ulaşmıştım. Legendery Level’de, Battlefield’ta gördüğümüz yeniliklerden. 150 level’i tamamlayınca, tüm başarımlar sıfırlanıyor. Legendery 1 olarak devam ediyorsunuz. Uzun soluklu bir oyun olsaydı. İyi iş yapardı.

İçerik Mi İstiyorsun? Bir Oyun Daha Al “Premium”

Yeni harita ve silahlar için ek ücret ödeme sistemi ile tanıştık. Premium sistemi ile oyuna gelecek, tüm paketlere (DLC) ve içeriklere, sahip olma hakkı elde ediyorsunuz. Sunuculara giriş sırasında öncelik, silah ve kıyafet desenleri gibi avantajları da beraberinde getirdi. Premium’un fiyatı, ana oyundan pahalı olunca; işin rengi değişti. Döviz bazında aldığımız oyun, zaten pahalıya geliyor. Premium için daha fazlasını vermek zor iş. Premium olmadan ölür müyüz? Evet ölürüz. Neden? Premium, bir üyelik sisteminden çok, gelecek içerikler için ön ödeme sistemi. Ana oyunda on adet harita var ise, Premium ile beş adet genişleme paketi (DLC) geliyor. DLC başına beş harita, toplamda yirmi beş harita yapıyor. Ana oyundan ayrılıp, sanki başka bir oyun gibi görünüyor. Eğer sizde Premium varsa, Premium’u olmayan arkadaşlarınız sizinle aynı yere giremiyor. Ayrı kalmamak için Premium’u ikinci plana atıyorsunuz. Bölünen oyuncular ve boş sunucular ile ilginç bir durum oluştu.

Premium’un bu kadar pahalı satılması yerine, makul bir fiyatı olsaydı. Ana oyunu bölmeseydi. Her şey yolunda gidebilirdi. Neyse ki, Battlefield V ile bu sistemden vazgeçildi. Oyunu alan herkes, gelecek tüm içeriklere sahip olacaklar.

Tarihi Savaşlar İle Devam Ediyoruz

İkinci Dünya Savaşını konu alan, çok sayıda oyun var. Battlefield 1 sıradışı bir işe imza atarak, Birinci Dünya Savaşını işledi. EA Games yetkilileri, başta bu projeye karşı çıkmış. 1918’in silahları ve araçları düşünüldüğünde, bende de istek uyanmadı. Alfa ve Beta’lara katıldıktan sonra fikrim değişti. Vuruş dinamikleri, sesler ve görmediğimiz bir atmosfer ilgi çekici geldi. Özellikle, Osmanlı’nın oluşu ve Türkçe seslendirme muhteşemdi. Ayrıca ilk Türkçe arayüz ve seslendirmeye sahip Battlefield oyunuydu. Hikaye modunda Osmanlı’ya karşı ilerlemek, duygusal zorluklar yaşattı. Sanki Osmanlı işgalci, diğerleri özgürlük savaşı veriyormuş gibi, senaryo yazılmış. Neyse ki, oyunun sonunda gönlümüzü almaya çalışmışlar. “Savaşın bitişiyle küllerinden yeni bir Cumhuriyet doğmuştur. Çanakkale’de büyük mücadele veren Türkler, geçit vermemiştir.” Benzeri bir ifade ile tarihi gerçekleri açıklamışlar. Gerçi ihtiyacımız yok. Türk’ün gücünü oyunla ölçemezler. Zaten Battlefield’da hikaye modu ikinci plandadır. Sırf bitirmek için, zoraki oynanır.

Battlefield V ile İkinci Dünya Savaşı havasını yaşatmayı başardılar. Yeni görüntü teknolojisi Ray Tracing ilk defa BFV’te görüldü. Performans düşüşü yaşattığı ve RTX serisi ekran kartı istediği için, yeterli ilgiyi göremedi. Grafik olarak yeterli seviyede olan oyun, oynanış olarak farklıydı. Vuruş hissi, silahların tepkileri değiştirilmişti. Battlefield 1’den geçişte oldukça zorlandık. Hatta geçemeyenler oldu. Yinede alıştıktan sonra üşütmüyor.

Battlefield Ruhu, Takım Ruhudur

Eski oyuncular bilirler. Battlefield takım odaklı bir oyundur. Manga da herkesin bir görevi vardır. Sıhhiye, Mühimmatçı, Gözcü, Saldırı (Assault, Medic, Support, Recon). Manga (Squad) aynı noktaya saldırmalıdır ki, birbirine destek verebilsin. Ölen veya yaralanan olursa Medic, can versin. Mermisi bitene Support destek sağlasın. Bu felsefe bozulursa, dengesiz mangalar başarı elde edemez. Takım da iyi ve çok iyi mangalar olabilir. Genelde oyunu sırtlayan bir kaç kişi vardır. Onlar skor listesinde tepeye oynarken, diğerleri daha sakin kalırlar. Tank ve uçakların olduğu haritalarda, araçları en iyi kullananlar almalıdır. Bu demek değil ki, hep aynı kişiler oynayacak. Tecrübesi az olanlar test alanlarında veya boş sunucularda alıştırma yapabilirler. Oyunun akışını baltalamaya gerek yok. “Keyfe keder, Sniper’ın uçakla bir dağa atlaması ve gereksiz araç harcaması, bencillikten başka bir şey değildir.”

Gelecek Nasıl Olacak ?

Battlefield 6’nın modern savaş olacağı ve 2021’de çıkacağı kesinleşti. Battlefield V’ten sonra oldukça beklenmiş olacağız. Ayrıca BF4’ten (2014) bu yana modern savaş içerikli BF çıkmadı. Yeni senaryolu ve grafikli modern savaş canımız çekti. Vaz geçilmez, Conquest modu devam edecektir. Yeni modlar deneniyor. BF’nin özü, Conquest’tir. Team Deathmatch, Rush, Grand Operation, Firestorm (Battle Royale) modları değişiklik isteyenler için, çare olacaktır. Frostbite grafik motoru ilk çıktığı gün ki, yıkımı sağlamıyor. Yinede en sevdiğim ve gerçekçi bulduğum, motorların başında geliyor. Battlefield hayranları şikayet etmesine rağmen, oyunu kolay kolay bırakmazlar. Heves ve heyecanları içlerinde bir köşede, yanmaya devam eder. Rakiplerin belalı düşmanı olmaya devam edeceğim. 🙂

Kaynaklar

Görsel Kaynağı: https://pixabay.com/photos/toy-tank-battle-1121694/
Battlefield Türkiye Topluluk Forumu: http://www.battlefieldturkey.com/
EA Games Battlefield: https://www.ea.com/games/battlefield
Wikipedia Battlefield Serisi: https://tr.wikipedia.org/wiki/Battlefield_(seri)
FPS Yükseltmenin Yolları: https://www.logdefteri.com/bilgisayarinizi-hizlandirmanin-yollari-guncel/